Cum arată bătrânețea în România anului 2016? Confederația Caritas România și Asociația C.A.R.P. „Omenia” București răspund la această întrebare prin expoziția itinerantă „Lumini și umbre în viața seniorilor”ce își continuă drumul, fiind găzduită în perioada 21.11.2016-04.12.2016, în sediul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, din  Str. Schitu Măgureanu, nr. 9, București.

20 de fotografii inedite și impresionante, realizate de fotograful Daniel Adrian Mandache surprind ipostazele diverse ale vieții la vârsta a treia, din România. Prin această inițiativă, organizatoriitrag un semnal de alarmă reprezentanților autoritățiilor publice, Mass-Mediei, opiniei publice asupra problemelor reale cu care se confruntă persoanele vârstnice, dar și asupra potențialului pe care aceștia îl au din punct de vedere al experienței personale, profesionale și sociale.

Expoziția “Lumini și umbre în viața seniorilor s-a bucurat deja de un număr mare de vizitatori, în luna octombrie, când a fost găzduită la Biblioteca Națională a României. În cadrul vernisajului, seniori, dar și exponenți ai generațiilor mai tinere au făcut un exercițiu de imaginație privind fotografiile impresionante, care prezintă atât cadrul unei bătrâneți „altfel”, demne și pozitive, ce servește ca exemplu, cât și situația dramatică în care se află milioane de vârstnici din România, care trăiesc în singurătate, izolare și sărăcie.

„M-a întristat să văd imagini cu oameni care au aceiași vârstă ca și mine și care, acum, după o viață în care au muncit din greu sunt singuri, părăsiți de copiii și nepoții plecați să muncească în afara țării, sunt săraci și lipsiți de speranță. Noi, cei vârstnici, trebuie să ne trezim și să ne apărăm drepturile, să devenim vocali și să îi reprezentăm și pe cei aflați într-o situție gravă.” (participant senior activități proiect „Cetățeni Activi la Puterea a Treia”)

Aproape 8 luni au fost necesare pentru a crea expoziția, fotografiile fiind realizate în diverse regiuni ale țării, în cadrul Caravanei Cafenelele Seniorilor, din cadrul proiectului „Cetățeni Activi la Puterea a Treia”, ce are ca scop principal formarea unui grup de inițiativă format din 8 seniori și denumit Parlamentul Seniorilor, inițiativă unică în România. Până în aprilie 2017, cei 8 membri ai Parlamentului Seniorilor vor formula o strategie de susținere a unei îmbătrâniri demne și active pentru cei peste 5 milioane de pensionari din România, ce va fi înaintat decidenților politici.

Pentru informații suplimentare despre expoziția “Lumini și umbre în viața seniorilor” și despre proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia”, în cadrul căruia este organizată expoziția, ne puteți contacta prin e-mail la adresa ionut.ardeleanu@caritasromania.ro sau prin telefon la 0752.001.437, persoană de contact Ionuț Ardeleanu, Specialist PR.

Proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

***

Confederaţia Caritas România, organizaţie neguvernamentală de tip reţea cu o istorie de 20 ani, are rolul de a reprezenta la nivel naţional şi internaţional cele 10 organizaţii Caritas active în România. Caritas abordează sistematic şi structurat problemele sociale ale comunităţilor răspunzând nevoilor persoanelor aflate în dificultate. La nivel naţional, organizaţiile Caritas derulează programe de asistenţă socială complexă: îngrijire socio-medicală la domiciliu, pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, educaţie pentru prevenirea dezastrelor naturale, intervenţie directă în caz de calamităţi, asistenţă directă şi consiliere pentru familii, centre de zi pentru copii şi tineri, activităţi de integrare comunitară şi profesională pentru persoane defavorizate social. Confederaţia Caritas România este membră în reţelele internaţionale şi naţionale: Caritas Internationalis, Caritas Europa şi FOND. Mai multe detalii pe www.caritasromania.ro

Asociația C.A.R.P. „Omenia” București este o asociație neguvernamentală, de întrajutorare mutuală și protecție socială pentru persoanele vârstnice, având în prezent peste 47.000 de membri. Misiunea Asociației C.A.R.P. „Omenia” este ajutorarea financiară, materială și socială a membrilor săi, asigurarea drepturilor acestora la un trai decent și de calitate. De asemenea, asociația promovează îmbătrânirea activă și încurajează participarea vârstnicilor în societate ca deținători de drepturi, cetățeni și consumatori, îmbătrânirea într-o mai bună stare de sănătate fizică și mentală, posibilitatea de a lucra pentru o perioadă mai lungă cu mai multe facilități de formare și condiții de muncă adaptate lor, și de a se bucura de o viață demnă. Mai multe detalii pe www.carp-omenia.ro