Expoziția „Lumini și umbre în viața seniorilor” s-a desfășurat în perioada 26 octombrie – 06 noiembrie 2016 la Biblioteca Națională a României, sala Podul lui Mihai Vodă, str. Bulevardul Unirii, nr. 22, București, urmând ca în perioada 14-21 noiembrie să poată fi vizitată la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București.

afis_expocss41_2110_6Organizată de Confederația Caritas România, în parteneriat cu Asociația C.A.R.P. „Omenia” București în cadrul proiectului „Cetățeni Activi la Puterea a Treia”, expoziția cuprinde 20 de fotografii emoționante care surprind ipostazele diverse ale vieții la vârsta a treia:

„Expoziția Lumini și Umbre în viața seniorilor este o imagine de ansamblu asupra vieții vârstnicilor din toată România, atât din mediu urban, cât și din cel rural. Imaginile impresionante prezintă dreptul la o bătrânețe demnă și activă prin exemple pozitive, însă fără a neglija și situația dramatică în care milioane de vârstnici se află în România, o realitate a singurătății și a nesiguranței. Prin această expoziție atragem atenția opiniei publice că acolo unde umbrele tristeții și-au pus amprenta la vârste înainte, trebuie să fim solidari și să aducem lumină și demnitate în viața vârstnicilor noștri.”Maria Crângașu, manager proiect.

Pentru ca poveștile impresionante ale seniorilor să fie cunoscute unui număr cât mai mare de persoane, expoziția a găzduit un vernisaj în data de 27.10.2016, la care au participat peste 60 de persoane, seniori și tineri, reprezentanți ONG și autorități publice, mass-media. Evenimentul a constituit un prilej bun de a discuta despre problematica vârstei a treia, dar și de a celebra îmbătrânirea activă și solidaritatea între generații, printr-o festivitate de premiere a participanților la primul flash mob intergenerațional din România. Vă reamintim că pe data de 1 Octombrie 2016, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, 15 seniori și 15 tineri au dansat pentru a transmite un mesaj important seniorilor din țară: Seniorii și tinerii sunt Cetățeni Activi la Puterea a Treia, iar din anul 2017, România va avea un Parlament al Seniorilor.

Alături de celelalte activități ale proiectului Cetățeni Activi la Puterea a Treia, expozițiatrage un semnal de alarmă reprezentanțiilor autoritățiilor publice, Mass-Mediei, opiniei publice asupra problemelor reale cu care se confruntă persoanele vârstnice, dar și asupra potențialului pe care aceștia îl au din punct de vedere al experienței personale, profesionale și sociale:

„Împreună cu colegii mei seniori, dar și cu cei mai tineri, am creat o comunitate activă, care sprijină potențialul extraordinar al persoanelor de vârsta a treia. Și mi-aș dori ca acest mesaj să ajungă la cât mai mulți seniori, iar aceste poze colorate să devină  o realitate din ce în ce mai posibilă dacă ne vom implica mai mult.” Gheorghe Chioaru, președintele Asociației C.A.R.P. Omenia București.

Mulțumim Bibliotecii Naționale a României pentru găzduirea și promovarea Expoziției Lumini și umbre în viața seniorilor.

Pentru informații suplimentare despre proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” ne puteți contacta prin e-mail la adresa ionut.ardeleanu@caritasromania.ro sau prin telefon la 0752.001.437, persoană de contactIonuț Ardeleanu, Specialist PR.

Proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

***

Confederaţia Caritas România, organizaţie neguvernamentală de tip reţea cu o istorie de 20 ani, are rolul de a reprezenta la nivel naţional şi internaţional cele 10 organizaţii Caritas active în România. Caritas abordează sistematic şi structurat problemele sociale ale comunităţilor răspunzând nevoilor persoanelor aflate în dificultate. La nivel naţional, organizaţiile Caritas derulează programe de asistenţă socială complexă: îngrijire socio-medicală la domiciliu, pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, educaţie pentru prevenirea dezastrelor naturale, intervenţie directă în caz de calamităţi, asistenţă directă şi consiliere pentru familii, centre de zi pentru copii şi tineri, activităţi de integrare comunitară şi profesională pentru persoane defavorizate social. Confederaţia Caritas România este membră în reţelele internaţionale şi naţionale: Caritas Internationalis, Caritas Europa şi FOND. Mai multe detalii pe www.caritasromania.ro

Asociația C.A.R.P. „Omenia” București este o asociație neguvernamentală, de întrajutorare mutuală și protecție socială pentru persoanele vârstnice, având în prezent peste 47.000 de membri. Misiunea Asociației C.A.R.P. „Omenia” este ajutorarea financiară, materială și socială a membrilor săi, asigurarea drepturilor acestora la un trai decent și de calitate. De asemenea, asociația promovează îmbătrânirea activă și încurajează participarea vârstnicilor în societate ca deținători de drepturi, cetățeni și consumatori, îmbătrânirea într-o mai bună stare de sănătate fizică și mentală, posibilitatea de a lucra pentru o perioadă mai lungă cu mai multe facilități de formare și condiții de muncă adaptate lor, și de a se bucura de o viață demnă. Mai multe detalii pe www.carp-omenia.ro