Trecută în calendarul Organizației Națiunilor Unite, ziua de 1 octombrie reprezintă sărbătorirea persoanelor vârstnice, prilej cu care trebuie să ne amintim, măcar odată pe an, de cei care au făurit societatea modernă, cei care au muncit o viață întreagă, uneori în condiții vitrege, au luptat și au îndurat sperând la o viață mai bună și la o bătrânețe lipsită de griji, într-un cuvânt, cei care ne-au învățat să fim Oameni, și ce reprezintă Omenia. Dar cum recunoștința și compasiunea față de ei este o floare din ce în ce mai rară, Asociația Casa de Ajuror Reciproc a Pensionarilor “OMENIA” din București, este excepția de la regulă.

CARP OMENIA care numără în prezent peste 41.500 de membri, este una dintre cele mai mari asociații de pensionari din București și din țară. Cu toate că, Federația Națională “OMENIA” a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România, cu peste 1.400.000 de membri, a fost exclusă arbitrar și meschin din Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice, consiliu care alocă o sumă de bani de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice pentru organizarea zilei de 1 octombrie, Asociația CARP OMENIA, care face parte din această federație a reușit, prin puținul pe care îl are și cu ajutorul partenerilor, să-i sărbătorească cum se cuvine pe membrii săi, „oameni admirabili și modești, care din demnitate nu cereți prea mult, dar aveți nevoie cel puțin de recunoaștere, respect și o fărâmă de atenție”, cum îi caracteriza președintele Gheorghe Chioaru, în urmă cu ceva vreme, în prag de sărbătorire a zilei de 1 octombrie.

Asociația CARP Omenia, Str. Amurgului nr 53, sector 5, București, nu s-a dezis nici anul acesta, organizând și pregătind din timp acțiuni admirabile. Sărbătorirea zilei de 1 octombrie s-a făcut printr-o serie de manifestări cu și pentru seniorii noștri, în cadrul cărora le-am arătat respectul pe care îl merită și le-am oferit câteva clipe de alinare, precum și sentimentul că aparțin unei comunități căreia îi pasă de grijile, problemele și frământările lor.

În acest demers i-am avut parteneri pe Crucea Roșie filiala sector 5 București, United Way Romania, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România, SC Velpitar SA București, SC Wesound – testare audio, farmaciile Catena. Astfel, la Centrul de zi al Asociației CARP Omenia, Str. Oltului, nr. 4, sector 5, au avut loc în luna septembrie, culminând cu data de 1 octombrie, o serie de acțiuni destinate pensionarilor, după cum urmează: organizarea de mini expoziții cu produsele lucrate manual în cadrul cercului de „Mâini îndemânatice”, activități de socializare, creativitate, testări medicale gratuite, distribuirea de ajutoare constând în pachete cu alimente, dar și acordarea de ajutoare financiare.

Programul festiv dedicat zilei de 1 octombrie, unde au fost sărbătoriți peste 500 de seniori din București și provincie, a debutat, la Centrul de zi – care a devenit neîcăpător- cu mesajele președintelui Asociației CARP OMENIA și ale invitaților de onoare. Și, cum se cuvine la o zi mare, au fost și momente artistice deosebite, susținute de Corul Centrului de zi Omenia, culminând cu recitalul distinsei soliste Elena Ionescu Mateescu din parte ansamblului Ciocarlia al MAI. De asemenea, compasiunea și respectul față de vârstnicii noștri au fost exprimate și prin acordarea de diplome de onoare. Nu este o premieră, astfel de demersuri Asociația CARP OMENIA le face în fiecare an de fiecare dată, pentru că își respectă numele, devenit acum un brand național. Pachetele oferite vârstnicilor au constat în alimente și medicamente, respectiv un kilogram de zahăr, orez, făină, mălai, un litru de ulei, un cozonac și un bonus. Câte o pungă cu struguri din producția proprie a Centrului de zi.

Deși cadrul festiv a mai descrețit un pic frunțile pensionarilor, problemele rămân și se acutizează, cum de altfel a subliniat și președintele CARP OMENIA București, dl. Ing. Gheorghe Chioaru : „În ultimii trei ani situația pensionarilor s-a deteriorat rapid. Sunt total nemulțumit de felul în care Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin doamna ministru Rovana Plumb, se preocupă de pensionari, mai bine spus nu se ocupă. Sunt foarte mulţi vârstnici amărâţi. Conform datelor Institutului Național de Statistică, din totalul de 5,3 milioane de pensionari din România, peste 2,4 milioane trăiesc cu pensii sub 800 de lei”. Realitatea este tragică, a concluzionat președintele Gheorghe Chioaru, cerând, imperativ, ca autoritățile să crească valoarea pensiilor.

IMG_3323