Istoric

1. Asociatia Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “OMENIA” (Asociatia C.A.R.P. “OMENIA”), Bucuresti, este o organizatie neguvernamentala, apolitica, nonprofit si de caritate, ce are ca scop oferirea de asistenta materiala, financiara si sociala membrilor sai, contribuind astfel la protectia sociala de ansamblu a acestora.
2. Aceasta a fost infiintata in anul 1952, sub denumirea de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, nr. 6, Bucuresti. La 18.03.2010, a fost adoptata actuala denumire de, Asociatia Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “OMENIA”, Bucuresti. Asociatia C.A.R.P. “OMENIA” este, de asemenea, membra a Federatiei Nationale “OMENIA” a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din Romania.
3. Asociatia C.A.R.P. “OMENIA” isi desfasoara activitatea pe baza prevederilor OG nr. 26/2000 si Legilor nr. 540/2002, 502/2004 si 246/2005.
4. In prezent, Asociatia C.A.R.P. “OMENIA” are peste 42.000 de membri, in Bucuresti si opt judete limitrofe, incluzand 12 orase si 33 comune, in care are deschise sucursale zonale sau locale.
5. Asociatia isi are sediul in Bucuresti, Sect. 5, dispus in zona Pietei Rahova. Departamentele si celelalte componente structurale, ale acesteia, sunt dispuse in patru locatii, astfel:
– In Sediul central, pe Str. Amurgului, nr. 53: Biroul Presedintelui, Departamentul Programe Sociale, Departamentul Credite, Birourile Contabilului Sef si Contabilitate, Caseria, Departamentul Logistica, Centrul de Asistenta si Ingrijire la Domiciliu a Persoanelor Varstnice, cabinetele medicale si prestarile de servicii.
– Pe Str. Oltului Nr. 4: Centrul Social “OMENIA”, destinat sa ofere o gama larga de servicii sociale si activitati de imbatranire activa.
– Locatiile nr. 3 si 4, situate in apropierea primelor doua, sunt destinate sa gazduiasca serviciile medicale si prestarile de servicii tehnice.
De asemenea, Asociatia C.A.R.P. “OMENIA” are in proprietate o casa de odihna in Jud. Dambovita, cunoscuta sub denumirea de “Casa de Odihna Pucioasa” (un imobil pe doua niveluri, cu sapte camere), destinata pentru activitati de recreere si de refacere medicala.
6. Scopul Asociatiei C.A.R.P. “OMENIA”, de a oferi ajutor si asistenta membrilor sai, este realizat prin acordarea de imprumuturi rambursabile si, in mod gratuit, de sprijin material si financiar, de asistenta sociala si medicala, precum si de alte servicii sociale. Toate acestea sunt complementare celor oferite de catre institutiile statului si vin sa imbunatateasca protectia sociala de ansamblu a membrilor organizatiei.
6.1. Imprumuturile rambursabile sunt acordate ca o forma de ajutor reciproc, membrilor Asociatiei care, in majoritate, nu au posibilitatea sa obtina credite in sistemul bancar. In 2012, de exemplu, Asociatia C.A.R.P. “OMENIA” a acordat peste 14.000 de imprumuturi rambursabile, membrilor sai.
6.2. In ce priveste sprijinul material, Asociatia C.A.R.P. “OMENIA” colecteaza, in sistem caritabil, diferite echipamente si materiale (aparate auditive, mijloace ajutatoare de mers, carucioare cu rotile, ochelari etc.) care, dupa verificare, testare, reparare si ajustare, sunt oferite celor care au nevoie de astfel de echipamente, dar nu pot sa le cumpere.
6.3. Sprijinul financiar este oferit membrilor Asociatiei care sunt spitalizati, celor aflati sub diferite tratamente de refacere, dupa accidente sau boli grave, sau care urmeaza tratamente stomatologice, si care nu poseda banii necesari pentru a trece peste aceste dificultati, precum si ca ajutor acordat familiei, in caz de deces. In astfel de cazuri, organizatia ofera o anumita suma de bani, nerambursabila, destinata sa ajute persoana respectiva sa depaseasca mai usor situatia cu care se confrunta.
6.4. Asociatia C.A.R.P. “OMENIA” desfasoara programe de asistenta sociala (asistenta si ingrijire la domiciliu) si de asistenta medicala (medicina de familie si stomatologie) pentru membrii mai in varsta, care au probleme deosebite de sanatate sau care risca izolarea sociala.
Pentru a desfasura activitatile, in domeniul asistentei sociale si medicale, Asociatia C.A.R.P. “OMENIA” a fost acreditata de catre Ministerul Muncii, ca furnizor de servicii sociale, prin «Centrul de servicii de asistenta sociala si de ingrijire la domiciliu a persoanelor varstnice» si Centrul Social «OMENIA».
In plus, fata de ce este oferit prin aceste programe, organizatia mai pune la dispozitia membrilor sai si alte tipuri de ajutoare sociale, constand in bunuri (hrana, medicamente, imbracaminte, etc.), prestari de servicii (reparatii si service la aparatura electronica si electro-casnica, croitorie, reparatii incaltaminte, frizerie si coafor, tamplarie, lacatuserie, reparatii si mentenanta la instalatiile sanitare, etc.) si in organizarea unor activitati de petrecere a timpului liber (actiuni culturale, excursii, pelerinaje, etc.).

7. Pentru a desfasura toate programele respective si a pune la dispozitie aceste bunuri si servicii, Asociatia C.A.R.P. “OMENIA” utilizeaza membrii proprii, in special pensionarii (ca angajati sau ca voluntari), precum si propriile resurse financiare.
8. In plus, Asociatia a desfasurat sau desfasoara o gama variata de programe de cooperare, destinate sa atraga fonduri suplimentare, necesare activitatilor de asistenta si ingrijire la domiciliu, cu :
– Ambasada Canadei – in 2005, PHARE – in 2006, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei – intre 2000 si 2012.
– Ministerul Muncii – incepand cu 2007 si United Way Foundation Romania – incepand cu 2008.
9. Aceasta a incheiat, de asemenea, si cateva parteneriate avantajoase, destinate sa imbunatateasca capabilitatile, de ansamblu, ale organizatiei de a oferi asistenta sociala, cu :
– Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania – Filiala sector 5, cu fundatiiile United Way Romania si Crucea Alb-Galbena si Asociatia Equilibre, pentru programe de asistenta si ingrijire la domiciliu.
– cu lanturile de farmacii Sensiblu si Dona pentru acordarea de reduceri la cumpararea de medicamente.
– cu S.C. RomSound S.R.L., pentru facilitati la procurarea de proteze auditive.
– cu ORTO MEDICAL S.R.L., pentru mijloace ajutatoare de mers.
– cu Societatea Romana de Pneumologie si S.C Glaxo Smith Kline SRL, pentru consultatii de spirometrie si Med Telesystem’s SRL, pentru efectuarea de EKG, cu tele-interpretare.

10. Strategia de Dezvoltare, a A.C.A.R.P. “OMENIA”, in perioada 2014-2020.
In perioada 2014-2020, obiectivul de baza, intre altele, il reprezinta largirea si modernizarea infrastructurii sale de asistenta sociala. Pentru indeplinirea acestuia, proiectele principale de dezvoltare sunt :
– Largirea si modernizarea Centrului Social «Omenia».
– Infiintarea unei Cantine Sociale, pentru membrii mai in varsta, inclusiv distribuirea hranei la domiciliu, pentru persoanele cu disabilitati.
– Construirea si echiparea unui Centru Rezidential, pentru cazarea temporara, si in situatii de urgenta, a membrilor mai in varsta, fara locuinta si/sau apartinatori.
– Mobilarea si echiparea unui cabinet medical, pentru refacere fizica (kinetoterapie).
– Infiintare a doua noi cabinete medicale de consultatii: oftalmologie si cardiologie.
– Achizitionarea unei retele de calculatoare, si a echipamentelor adiacente, necesare serviciilor de internet si desfasurarii unor cursuri IT, pentru membrii organizatiei.