Dragi seniori, o lungă vară fierbinte se încheie acum și sperăm la o toamnă îmbelșugată, liniștită și luminoasă. O toamnă care aduce cu ea ca în fiecare an ziua de 1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. “O societate care nu își prețuiește persoanele în vârstă își neagă rădăcinile și își periclitează viitorul”. O propoziție pe care cei mai mulți o folosesc, acum ca pe un clișeu, atunci când vine vorba de 1 Octombrie când se sărbătorește Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Dar foarte puțini au înțeles-o. Aceste cuvinte îi aparțin lui Nelson Mandela, el a trăit 95 de ani, dintre care 26 în pușcărie și a luptat toată viața pentru drepturile omului, ale tuturor oamenilor. Astăzi suntem noi pensionari, cu necazurile, suferințele și neajunsurile noastre. Mâine veți fi dumneavoastră, cei care veniți după noi.

  Marin Preda, începe romanul „Moromeții” cu Timpul care avea o nesfârșită răbdare cu oamenii și-l încheie cu Timpul care nu mai are răbdare. Ne regăsim în acest climat. Totul e precipitat, agitat, nervos, nu avem răbdare cu timpurile moderne și cu bătrânii noștri pe care nu-i mai ascultăm, deși ei ne spun ce se va întâmpla în zilele ce vor urma.

  Tinerii, unii dintre ei, îi disprețuiesc, îi detestă chiar, că urcă prea încet în tramvai, că se mocăiesc, că vorba poetului: „ba nu văd, ba n-aud, ba fac pașii prea mici, ba-i nevoie prea mult să le spui și explici”, o repetabilă povară.

  Iată, din păcate, că toamna pe care o așteptăm vestește o iarnă încărcată nu cu zăpezi, ci cu facturi uriașe și costuri imense pentru simpla supraviețuire. De aceea, trebuie să ne mobilizăm pentru membrii noștri și pentru atragerea de noi membri, în lunile care se anunță extrem de dificile, să fim alături de ei cu împrumuturi avantajoase, cu dobânzi decente, pentru că ei au mare nevoie de noi, de noi, ultima lor speranță. Nu sunt cuvinte mari, aceasta este realitatea în care trăim, în care doar omenia noastră le-a mai rămas.

  Tema aleasă de Organizația Națiunilor Unite pentru Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este “reziliența persoanelor vârstnice” într-o lume în schimbare. Vor fi trei evenimente care marchează această zi importantă, la New York, Geneva și Viena, care se axează pe contribuția femeilor în vârstă la viața societății.

   Ultimii trei ani au adus profunde schimbări și provocări în cel puțin trei sectoare la nivel mondial (sănătate, socio-economic, mediu), pandemia și schimbările climatice având un impact global. Aceste aspecte continuă să afecteze oamenii, în special femeile în vârstă care poartă povara dezavantajelor cumulative. Recunoașterea contribuției acestora este vitală, iar vocile, perspectivele și nevoile lor sunt puncte de plecare în crearea de politici care să răspundă acelor provocări ivite pe plan local, național și global.

  La nivel european, Platforma Europeană AGE, salută alegerea acestei teme și consideră că femeile în vârstă sunt un factor important în societatea noastră rezilientă și ar trebui să le oferim tot suportul nostru real.

  Vă mulțumesc, dragi seniori că sunteți alături de noi, de marea familie Omenia și vă urez cu multă prețuire și din toată inima un mare

   LA MULȚI ANI!

Ec. Giorgică BĂDĂRĂU

Președintele Asociației C.A.R.P.  „OMENIA București