Persoanele vârstnice demonstrează că sunt Cetățeni Activi la Puterea a Treia

Confederația Caritas România, împreună cu Asociația C.A.R.P. „OMENIA” București, partener în cadrul proiectului „Cetățeni activi la puterea a treia”, a demarat caravana Cafenelele Seniorilor”. Prima întâlnire a avut loc în București, iar caravana va continua anul acesta în alte 7 localități (Câmpulung, Timișoara, Copșa Mică, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Oradea și Brăila).

“Acum dacă mă pensionez, nu mai sunt bun la nimic, nu mai sunt folositor. Așa gândesc foarte multe persoane ajunse la vârsta a treia. Tinându-l activ prin implicare în diverse proiecte și programe, voluntariat chiar, nu-i mai creăm vârstnicului sentimentul de inutilitate. Să nu ne ia pensionarea prin surprindere”.Ioan Maftei, profesor pensionar Colegiul Sf. Sava, București.

Discuțiile inițiate, în cadrul acestei prime întâlniri, fac parte dintr-un proces amplu destinat să aducă la masa dezbaterilor persoane vârstnice, reprezentanți ai autorităților publice locale, precum și ai partidelor politice, cu scopul de a crește capacitatea seniorilor de a participa activ la influențarea deciziilor și a politicilor publice, în vederea creării condițiilor favorabile pentru o îmbătrânire activă și demnă.

Desfășurate în cadrul a 10 Cafenele ale Seniorilor, dezbaterile vor fi organizate în toate zonele țării și pornesc de la premisa că persoanele vârstnice reprezintă o categorie socială definitorie în transmiterea experienței de muncă și viață, a valorilor istorice și culturale, un factor de bază în educarea tinerei generații și o resursă națională importantă, ce poate fi utilizată inclusiv pe piața muncii.

Astfel, într-un cadru informal și destins, seniorii au împărtășit tuturor din experiența profesională și personală, dar și așteptările și speranțele pentru viitor. Exponenții generației „cu părul de argint”, așa cum amintea un senior prezent la Cafenea, au participat într-un mod interactiv la semnalarea unor aspecte majore atât din viața persoanelor de vârsta a treia, cât și din viața societății românești în general, făcând vizibil potențialul seniorilor.

La finalulcaravanei, înurmaunuiprocesamplu de selectare, 8 seniori vor constitui Parlamentul Seniorilor,care va milita pentru politici publice favorabile vârstnicilor prin monitorizarea legislației dedicate persoanelor vârstnice și va contribui la crearea unui cadru legislativ pentru o îmbătrânire activă, sănătoasă și demnă. În 2017, România va putea deveni a doua țară din Europa care formează un astfel de Parlament, după Irlanda.

„De ce avem nevoie de un Parlament al Seniorilor?” Ne răspunde Maria Crângașu, Manager proiect Cetățeni Activi la Puterea a Treia, Confederația CaritasRomânia,subliniind situația dramatică a persoanei vârstnice în societatea romanească, a seniorilor care se confrunta cu probleme financiare și sociale, dar mai ales izolarea și marginalizarea acestora chiar în cadrul propriilor familii:

Situația acestora nu reflectă deloc o bătrânețe demnă, și ne dorim ca aceștia să aiba dreptul la timp liber, de a sta alături de nepoți sau alături de alți exponenți ai generațiilor mai tinere, de a-și promova pasiunile și talentul, de a avea acces la noile tehnologii și de a putea lucra împreună pentru legi mai bune care îi vizează. Nu sunteți cetățeni la vârsta a treia, ci cetățeni la puterea a treia. Aveți un potențial personal și profesional fantastic și sunteți cei mai îndreptățiți să apărați drepturile tuturor vârstnicilor din România”.

Marcând importanța implicării seniorilor în activitățile comunității, încheie adăugând că:‘’procesul de luare a deciziilor, atât la nivel național, cât și local, asigurarea accesului seniorilor pe piața muncii, promovarea solidarității între generații și asigurarea unei îmbătrâniri demne trebuie să reprezinte elemente intrinseci ale politicilor și strategiilor naționale din România’’.

Pentru informații suplimentare despre proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” ne puteți contacta prin e-mail la adresa ionut.ardeleanu@caritasromania.ro sau prin telefon la 0752.001.437, persoană de contact Ionuț Ardeleanu, Specialist PR, proiect.

Proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

***

Confederaţia Caritas România, organizaţie neguvernamentală de tip reţea cu o istorie de 20 ani, are rolul de a reprezenta la nivel naţional şi internaţional cele 10 organizaţii Caritas active în România. Caritas abordează sistematic şi structurat problemele sociale ale comunităţilor răspunzând nevoilor persoanelor aflate în dificultate. La nivel naţional, organizaţiile Caritas derulează programe de asistenţă socială complexă: îngrijire socio-medicală la domiciliu, pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, educaţie pentru prevenirea dezastrelor naturale, intervenţie directă în caz de calamităţi, asistenţă directă şi consiliere pentru familii, centre de zi pentru copii şi tineri, activităţi de integrare comunitară şi profesională pentru persoane defavorizate social. Confederaţia Caritas România este membră în reţelele internaţionale şi naţionale: Caritas Internationalis, Caritas Europa şi FOND. Mai multe detalii pe www.caritasromania.ro

Asociația C.A.R.P. „Omenia” București este o asociație neguvernamentală, de întrajutorare mutuală și protecție socială pentru persoanele vârstnice, având în prezent peste 43.000 de membri. Misiunea Asociației C.A.R.P. „Omenia” este ajutorarea financiară, materială și socială a membrilor săi, asigurarea drepturilor acestora la un trai decent și de calitate. De asemenea, asociația promovează îmbătrânirea activă și încurajează participarea vârstnicilor în societate ca deținători de drepturi, cetățeni și consumatori, îmbătrânirea într-o mai bună stare de sănătate fizică și mentală, posibilitatea de a lucra pentru o perioadă mai lungă cu mai multe facilități de formare și condiții de muncă adaptate lor, și de a se bucura de o viață demnă. Mai multe detalii pe www.carp-omenia.ro